het boek
Naar schatting enkele honderdduizenden mensen in Nederland denken regelmatig of vaak aan zelfdoding. Het aantal naasten en hulpverleners dat betrokken is bij dit onderwerp is natuurlijk een veelvoud daarvan. Ik richt me in 'Leven doe je zo' tot mensen met suïcidale gedachten, zoals ik er vele gesproken heb als vrijwilliger bij 113 Zelfmoordpreventie, maar ik hoop ook naasten, hulpverleners en geïnteresseerden in levensvragen met dit boek te bereiken.
Het thema 'zelfdoding' is actueel en spreekt breed tot de verbeelding. In de media wordt steeds vaker verwezen naar 113 Zelfmoordpreventie. Gedachten aan zelfdoding zijn mede daardoor meer bespreekbaar dan ooit. Bij navragen en doorvragen blijken er ontzettend veel mensen persoonlijk mee te maken te hebben, of te hebben gehad, en die ervaringen zijn vaak ingrijpend en verwarrend. Het onderwerp roept veel vragen op, er is een grote behoefte aan helderheid en inzicht. Dit boek wil in die behoefte voorzien, en een nieuwe en hoopgevende invalshoek bieden.
Wat is de gebruikelijke invalshoek? In alle publicaties, wetenschappelijk en populair, staat het voorkómen van een zelfdoding centraal. 'Zelfmoordgedachten? Praat erover', die boodschap wordt dagelijks verspreid. De bedoeling van dat erover praten, is om je af te brengen van een eventueel voornemen om je leven te beëindigen. Preventie, daar draait het om. Die insteek maakt een werkelijk open gesprek over suïcidale gedachten onmogelijk, en verhindert dat de betekenis van die gedachten duidelijk kan worden.
'Leven doe je zo' gaat uit van de prikkelende stelling dat het lijden niet veroorzaakt wordt door gedachten aan zelfdoding, maar door het bestrijden van die gedachten. De uitdaging is om niet te bestrijden, maar te onderzoeken. Daarbij is de centrale vraag: 'Wie is nu precies degene die je dood zou willen maken?' Dat onderzoek leidt tot de ontdekking dat gedachten aan zelfdoding een signaal zijn dat het de hoogste tijd is om te gaan leven, en dat de onverbiddelijke kracht die van die gedachten uitgaat daarvoor benut kan worden.
inhoudsopgave
Deel 1: Overleven
Voorwoord
Inleiding – Voor wie?
Inleiding – Door wie?
1 Dit moet afgelopen zijn
2 Wat moet afgelopen zijn?
3 Wie moet afgelopen zijn?
4 Vechten tegen je gedachten
5 Ik ben er helemaal klaar mee!
6 De ontwikkeling van de persoonlijkheid
7 En dan is er de opvoeding
8 Hechting en de polyvagaal theorie
9 Gedragspatronen en zelfdoding
10 Eenzaamheid
11 Schaamte
12 Schuld
13 Woede
14 Angst
15 Depressie
16 Het verhaal: orde in de chaos
17 Een overtuigend verhaal over zelfdoding
18 Wat je denkt ben je zelf
19 Overleven – een samenvatting
19½ …even tussendoor...
Deel 2: Leven
20 Wie ben ik?
21 Thuiskomen bij jezelf
22 Het wezenlijke ik
23 De directe ervaring
24 Ervaren zonder oordeel
25 Bewustzijn
26 Alles is heel
27 Emoties en gevoelens
28 Verantwoordelijkheid en vrijheid
29 Loslaten en vergeven
30 Geluk
31 De zin van het leven
Schematisch overzicht
Nawoord